Clas Svahn

Posted by Μηνάς Παπαγεωργίου On 23:56


Συζητώντας με τον εκδότη του μεγαλύτερου περιοδικού για τα ΑΤΙΑ στη Σουηδία



1. Κύριε Clas Svahn, τι ώθησε εσάς προσωπικά στην αναζήτηση του μυστηρίου;

Ξεκίνησα να διαβάζω βιβλία για ΑΤΙΑ και ανεξήγητα φαινόμενα στην ηλικία των 14 ετών. Όταν έγινα 16 δημιούργησα ένα σύλλογο για ΑΤΙΑ στην πόλη Mariestad. Μου δημιουργήθηκε αμέσως η περιέργεια για το τι πραγματικά ήταν αυτό που έβλεπε ο κόσμος στον ουρανό και ήθελα προσωπικά να βρω τι θα μπορούσε να βρίσκετε πίσω από όλες αυτές τις αναφορές. Για αυτό το λόγο άρχισα να περνώ συνεντεύξεις από αυτά τα άτομα και να εξετάζω αυτά που είχανε δει.

2. Πείτε μας λίγα λόγια για το περιοδικό σας. Πως ξεκίνησε, πως ανταποκρίθηκε το κοινό, και ποιο πιστεύετε πως είναι το μέλλον του;

Το περιοδικό ξεκίνησε ήδη από το 1969 με την ονομασία UFO-Information αλλα ύστερα από ένα σχίσμα ξεκινήσαμε ένα καινούριο περιοδικό με την ονομασία UFO-Aktuellt (ΑΤΙΑ-Επικαιρότητα) το 1980 το οποίο από τότε αποτέλεσε το σημαντικότερο περιοδικό ολόκληρης της Σκανδιναβίας για τα ΑΤΙΑ. Το μέλλον φαίνεται φωτεινό, υπάρχει πάντα πολύ υλικό για να γράψουμε, αλλά ο αριθμός των συνδρομητών είναι σταθερός στους 1200, πράγμα που θα μπορούσε να είναι καλύτερο. Για αυτό πρέπει να δουλέψουμε πολύ πιο σκληρά για να αποκτήσουμε περισσότερους αναγνώστες.

3. Στην Ελλάδα, αυτή την στιγμή υπάρχουν αρκετά περιοδικά, και άνθρωποι που ψάχνουν να βρουν την αλήθεια όσον αφορά τα μυστήρια του τόπου μας. Πως αντιμετωπίζει η Σουηδική κοινωνία αυτά τα θέματα; Υπάρχει μια κάποια ευρύτερη διάθεση για αναζήτηση; Υπάρχουν άραγε άλλα έντυπα που μελετούν γενικότερα το παράξενο και αν ναι, πόσα είναι αυτά;

Όχι, δεν είναι πολλοί αυτοί που αφιερώνονται στην αναζήτηση. Αλλά πολλοί δείχνουν ενδιαφέρον και διαβάζουν ευχαρίστως τέτοια θέματα. Το να δείχνεις ενδιαφέρον, από το να εξετάσεις από μόνος σου, είναι μεγάλο βήμα και οι περισσότεροι δεν το κάνουν ποτέ. Δεν υπάρχουν άλλα περιοδικά εκτός των UFO-Sverige και UFO-Aktuellt που να αναφέρονται σε αυτά τα θέματα με αυτό τον τρόπο.

4. Μπορείτε να μας περιγράψετε μέσα σε λίγες λέξεις το προφίλ του ufo - se;


Το προφίλ είναι να διοχετεύσουμε στον απλό αναγνώστη με σωστές πληροφορίες για τα ΑΤΙΑ και τις εργασίες του UFO-Sverige. Θα πρέπει επίσης να υπάρχει υλικό για όλους τους μαθητές που θέλουν να γράψουν εργασία στο σχόλιο αναφορικά με τα ΑΤΙΑ, κάτι που αποτελεί σύνηθες φαινόμενο.
Το σημαντικότερο είναι ότι πάντα επιθεωρούμε με σοβαρή κριτική αυτά που πρόκειται να δημοσιευτούν, ώστε να μην εκδώσουμε ποτέ πράγματα στα οποία ούτε εμείς οι ίδιοι πιστεύουμε.

5. Στην ιστοσελίδα σας (www.ufo.se) διαβάσαμε πως συνεργάζεστε με το Σουηδικό Ινστιτούτο ’μυνας και την Μετεωρολογική Υπηρεσία. Πείτε μας λίγα λόγια για τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα της συνεργασίας σας αυτής.

Η συνεργασία ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 80' αλλά έχει γίνει πολύ πιο εντατική τα τελευταία 10-15 χρόνια. Παίρνουμε τη βοήθεια του στρατού για να μπορέσουμε να αναγνωρίσουμε αντικείμενα, δυνατότητα την οποία δεν έχουμε οι ίδιοι. Επίσης, μαθαίνουμε για αναφορές που στέλνονται σε αυτούς. Από το 2007 καταγράφει το ινστιτούτο άμυνας της χώρας τις αναφορές που λαμβάνει κατευθείαν στο Data base του UFO-Sverige, πράγμα μοναδικό. Συνεργαζόμαστε με την μετεωρολογική υπηρεσία από την αρχή της δεκαετίας του 90 όταν ξεκινήσαμε μαζί την έρευνα για το κυκλικό φαινόμενο.


6. Συνεργάζεστε και με άλλες ανάλογες ομάδες εκτός Σουηδίας; Και αν ναι, σε τι επίπεδο;

Όχι, έχουμε συγκεντρωθεί στη Σουηδία. Εδώ έχουμε επίσης πολύ καλές επαφές με επιστήμονες σε πολλά επίπεδα, και από πόλους κλάδους.
Στη Σουηδία συνεργαζόμαστε με μετεωρολόγους, αστρονόμους, γεωλόγους, φυσικούς και διάφορους άλλους. Έχουμε επίσης μια σειρά επαφών στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας και η συνεργασία μας είναι εξαίσια. Όλες αυτές οι επαφές μας είχαν ως στόχο την αναγνώριση δύσκολων περιπτώσεων αγνώστου ταυτότητας αντικειμένων. Σε ορισμένες περιπτώσεις συμφώνησαν ότι όντως κάτι άγνωστο υπήρξε στον ουρανό.



7. Στην χώρα μας υπάρχουν δεκάδες ιδιαίτεροι τόποι γεμάτοι αινίγματα τα οποία ερευνώνται πολλές δεκαετίες τώρα. Μια από αυτές είναι η περίφημη Σπηλιά του Νταβέλη στην Πεντέλη Αττικής, μια περιοχή-πύλη όπως λέγεται σε άλλες διαστάσεις. Γνωρίζετε προσωπικά κάτι για το θέμα αυτό; Υπάρχουν μυστήρια της πατρίδας μας που έχουν απασχολήσει το περιοδικό σας ή έστω, τις ερευνητικές ομάδες της Σουηδίας;

Όχι προσπαθούμε να γίνουμε ειδικοί σε αυτά που συμβαίνουν στη Σουηδία.

8. Στην Ελλάδα ένας από τους γνωστότερους ερευνητές για τα UFO, ο κ. Μάκης Ποδότας, συνέταξε έναν χάρτη με τους «αεροδιαδρόμους» των UFO σε όλη την Ευρώπη με βάση τις γνωστότερες θεάσεις τους. Είναι χαρακτηριστικό πως ο βορειότερος αεροδιάδρομος καταλήγει νότια της Σουηδίας, στη Βαλτική! Σήμερα, υπάρχει κάποια παράξενη δραστηριότητα στη θάλασσα αυτή;

Όχι. Έναν τέτοιο χάρτη δεν θα μπορούσα να το λάβω σοβαρά υπόψη.
Από τις 18.000 θεάσεις που βρίσκονται στο αρχείο μας, δεν υπάρχουν κάποιες που να ταξινομούν το Ostersjoή στην κατηγορία των πλέων ενδιαφερόντων περιοχών. Μπορεί να υπάρχουν μεν θεάσεις και εκεί, αλλά όχι σε μεγαλύτερο αριθμό από ότι σε άλλες περιοχές των σουηδικών ακτών.

9. Είναι γεγονός πάντως πως ένα από τα πιο πρόσφατα περιστατικά U.S.O. (Unidentified Submarine Objects) είχε πραγματοποιηθεί στην Σουηδία στις 27 Ιουλίου 1999 (στην λίμνη Backsjfn βόρεια του Arvika). Γνωρίζετε κάτι περισσότερο για εξέλιξη αυτής της ιστορίας;

Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε με αυτή την υπόθεση η οποία είναι όντως πολύ ενδιαφέρουσα. Δεν γνωρίζουμε ακόμα τι ακριβώς ήταν αυτό που έπεσε στη λίμνη, αλλά έχουμε έναν αριθμό νέων πληροφοριών οι οποίες ίσως μας δώσουν κάποιες απαντήσεις το 2008.

10. Ποιο είναι το σημαντικότερο περιστατικό θέασης UFO που έχετε καταγράψει μέχρι σήμερα;

Δύσκολη ερώτηση. Μάλλον θα έλεγα για την περίπτωση με την ονομασία "το κύμα των πυραύλων φαντάσματα" το 1946 τότε όταν χίλιες περίπου αναφορές για αντικείμενα και φαινόμενα στάλθηκαν στην εθνική άμυνα. Πολλές από αυτές τις παρατηρήσεις έγιναν υπό το φως της ημέρας από πολλούς ανεξάρτητους μάρτυρες. Σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις η αναφορά γινόταν σε αντικείμενα με σχήμα πούρου τα περισσότερα των οποίων συνετρίβησαν σε λίμνες αλλά δε βρέθηκαν ποτέ παρά τις πολλές επιτόπιες έρευνες. Εγώ και ο Anders Liljegren στο αρχείο UFO-Forskning (ΑΤΙΑ-Έρευνα) έχουμε γράψει πολλά για το θέμα.

11. Υπάρχουν στη χώρα σας συγκεκριμένα hot spots όπου και παρατηρείται αυξημένη δραστηριότητα UFO;


Όχι, η σχέση μάλλον είναι εκεί που υπάρχουν πολλοί ερευνητές παίρνουμε και τις περισσότερες αναφορές.

Βεβαίως υπάρχουνε αρκετά μυστήρια και φαινόμενα στη Σουηδία αλλά θα αναφερθώ σε τρία:
1.Τα φαντάσματα στο κάστρο Engso έξω από το Vasteras.
Εκεί αρκετές φορές μέσα σε μια περίοδο 200 ετών, έχουν δει μια γυναίκα με γκρι φόρεμα να κάνει βόλτες στις αίθουσες. Η γυναίκα έχει θεαθεί να περπατάει από την εκκλησία του κάστρου προς το κάστρο, με ένα δυνατό φως ακριβώς μπροστά της(σαν να το ακολουθεί), και τελικά να "περνάει", μέσα από την πόρτα, μέσα στο κάστρο. Φαντάσματα εθεάθησαν επίσης στις κατοικίες του κάστρου, ακριβώς δίπλα στο κάστρο. Οι ιδιοκτήτες μάλιστα του Engso έχουν ακούσει αρκετές φορές τον ήχο που κάνει το ρολόι στην σκεπή του κάστρου, αν και είναι εκτός λειτουργίας εδώ και πάρα πολλά χρόνια.

2. Η Εκτίναξη μάζας χώματος.
Ένα γεωλογικό φαινόμενο που συμβαίνει πολύ σπάνια, και που ακόμη και σήμερα κανένας γεωλόγος δεν γνωρίζει το τι το προκαλεί. Η τρύπα που μένει στο σημείο μπορεί να είναι ένα με δυο μέτρα βαθιά, και το κομμάτι αυτό της μάζας να ζυγίζει αρκετούς τόνους. Αυτό το φαινόμενο έχει συμβεί γύρω στις είκοσι φορές αλλά τελευταία φορά ήταν πριν εκατό χρόνια. Υπάρχουν όμως και πιο φρέσκες αναφορές σε αυτό το φαινόμενο που προέρχονται από την βόρεια Νορβηγία, αλλά και πάλι οι επιστήμονες δεν έβγαλαν κάποιο συμπέρασμα.
Γράφω για αυτό όπως και για πολλά αλλά περίεργα φυσικά φαινόμενο στο βιβλίο μου "Το μεγάλο βιβλίο για τα φυσικά φαινόμενα" το οποίο εκδίδεται φέτος τον Απρίλιο.

3. Θεάσεις αντικειμένων με σχήμα πυραύλου.
Από το 1946(την επονομαζόμενη χρόνια των πυραύλων φαντασμάτων), έχουν θεαθεί αντικείμενα σε σχήμα πυραύλου με η χωρίς φτερά, από πόλους και αξιόπιστους μάρτυρες σε όλη τη σουηδική επικράτεια. Αυτά τα αντικείμενα όπως φαίνεται, είναι φτιαγμένα από μέταλλο και πολλές φορές βγάζουν κάποιον ήχο. Κάποια από αυτά έχουν συντριβεί σε λίμνες, αλλά παρά τις ενδελεχείς έρευνες δεν μπορέσαμε να βρούμε κομμάτια τους. Παρόμοιες θεάσεις συνεχίζονται και σήμερα, αλλά σε περιορισμένο βαθμό.

12. Συνδέονται μαρτυρίες ή θεωρίες για τα UFO με τη θεωρία της Κούφιας Γης στη χώρα σας;

Όχι, το ενδεχόμενο η Γη να είναι κούφια είναι απίθανο. Από την άλλη μπορεί να υπάρχουν επιφανειακά συστήματα σπηλαίων τα οποία να είναι άγνωστα.

13. Υπάρχουν περιστατικά στη χώρα σας όπου συνδέονται οι θεάσεις UFO με τις παγανιστικές πεποιθήσεις των Σκανδιναβών και την βόρεια μυθολογία;

Όχι, δεν το γνωρίζω.

14. Έχετε εν τέλει καταλήξει σε ορισμένα συμπεράσματα σχετικά με την παρουσία των UFO στη Σουηδία και τον πλανήτη μας;

Το συμπέρασμα είναι ότι θεάσεις με αυθεντικά άγνωστης ταυτότητας φαινόμενα είναι πολύ σπάνια. Υπάρχει μια σειρά από πολύ ενδιαφέροντες παρατηρήσεις υπό το φως της ημέρας, οι οποίες δεν έχουν βρει ακόμη μια εξήγηση και οι οποίες χρήζουν περαιτέρω έρευνας. Για την πιο δημοφιλή θεωρία, ότι πρόκειται για επισκέπτες από το διάστημα, δεν έχουμε ακόμη καμία απόδειξη. Το UFO-Sverige έχει τη γνώμη ότι το φαινόμενο ΑΤΙΑ πρέπει να ερευνηθεί χωρίς προκατειλημμένες αντιλήψεις και ότι χρήζει πολύ καλύτερης έρευνας πριν να μπορέσει κανείς με σιγουριά να πει περί τίνος πρόκειται.



15. Πέρα τώρα από το αίνιγμα των UFOs, μπορείτε να μας απαριθμήσετε (με μια μικρή επεξήγηση) τα σημαντικότερα ανεξιχνίαστα μυστήρια στη χώρα σας;


Υπάρχουν πάρα πολλά μυστήρια και θα έπαιρνε πολύ χρόνο να αναφερθώ σε αυτά εδώ. Μπορείτε να διαβάσετε στο βιβλίο μου "Το άγνωστο" το οποίο εκδόθηκε το 2006 η το "Το μεγάλο βιβλίο για τα φυσικά φαινόμενα" το οποίο πρόκειται να βγει τον Απρίλιο. Υπάρχει μια σειρά από διαφορετικά μυστήρια. Προσωπικά ενδιαφέρομαι για οτιδήποτε δεν έχει βρει μια εξήγηση.
Το βιβλίο δυστυχώς δεν είναι μεταφρασμένο στα αγγλικά και αυτό είναι κρίμα, όμως ήδη αυτό τον καιρό ασχολούμαι με τη συνέχεια του. Το νέο βιβλίο θα είναι έτοιμο το ερχόμενο φθινόπωρο. Και στα δυο βιβλία δίνω βάρος κυρίως σε αναφορές εντός της Σουηδίας και ιδιαίτερα σε περιπτώσεις τις οποίες έχω ερευνήσει και ο ίδιος, αλλά και σε αναφορές από το εξωτερικό. Ίσως θα ήταν δυνατόν να εκδώσω ένα βιβλίο στο μέλλον στα αγγλικά με όλες τις αναφορές από το εξωτερικό, οι οποίες βρίσκονται ήδη σε αυτά τα δυο βιβλία. Θα δούμε.

16. Η Ελληνική Κοινότητα του Μεταφυσικού αποτελεί την πιο δραστήρια διαδικτυακή κοινότητα στη χώρα μας με πάνω από 4.500 εγγεγραμμένα μέλη στην ηλεκτρονική της αγορά. Πρόσφατα δημιουργήσαμε και το www.metafysiko.org, έτσι ώστε να έρθουμε και σε επαφή με ανθρώπους από το εξωτερικό.
Ένα μήνυμα που θα θέλατε να στείλετε στους Έλληνες αναζητητές;


Θέλω να κάνω έκλυση σε όλους εκείνους που ενδιαφέρονται για τα μυστήρια, να αποκτήσουν μια όσο το δυνατό καλλίτερη μόρφωση που θα τους βοηθήσει να βρουν απαντήσεις στα μυστήρια. Ο στόχος πρέπει πάντα να είναι να βρεις απαντήσεις είτε πρόκειται για ΑΤΙΑ είτε για άλλα μυστήρια. Ο κόσμος της επιστήμης θα μας πάρει στα σοβαρά μόνον όταν αποδείξουμε ότι είμαστε σοβαροί ερευνητές. Ο κόσμος μας είναι γεμάτος από συναρπαστικά γεγονότα τα οποία δεν βρήκαν ακόμη την εξήγηση τους. Υπάρχει πολύ εργασία μπροστά μας!




[Το Ξέρατε ότι;]
Η Σουηδία διαθέτει το μεγαλύτερο αρχείο για θεάσεις UFO, το λεγόμενο "Αρχείο για την ερευνα των UFO στο Norrkoping" (A.F.U.). Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το link http://www.ufo.se/blogg/index.php?entry=entry080108-230641. Μέσω το A.F.U., προσφέρεται βοήθεια σε ουφολόγους ανά τον κόσμο, ενώ παράλληλα μαζεύεται διαρκώς νέο υλικό.

0 comments

Post a Comment