Ο Μυθικισμός στην Κέρκυρα

Posted by Μηνάς Παπαγεωργίου On 07:24

Στις 26 του Γενάρη θα βρίσκομαι στην Κέρκυρα για μία ιδιαίτερη ομιλία Μυθικιστικού ενδιαφέροντος.










Την Κυριακή 26 Ιανουαρίου, η Κέρκυρα πρόκειται να φιλοξενήσει μια πολύ ενδιαφέρουσα ημερίδα πολιτισμού. Το γεγονός πραγματοποιείται στο πλαίσιο της “Τεχνών (επ) Ανάστασις”, ένα τριήμερο (24-26/1) πολιτιστικών εκδηλώσεων που θα λάβει χώρα στο νησί εκείνες τις μέρες.
Μπορείτε να ρίξετε μια ματιά στο πρόγραμμα της ημερίδας, όπου και θα διαπιστώσετε ότι συμπεριλαμβάνονται άκρως ελκυστικές διαλέξεις από αξιόλογους ομιλητές.
Στην εκδήλωση της Κυριακής θα έχω την τιμή να συμμετέχω και εγώ με μία ομιλία που τιτλοφορείται Ο πόλεμος των ιδεών στην κοινωνία της πληροφορίας: Ο Μυθικισμός ως εργαλείο για έναν νέο Διαφωτισμό”, στις 15:30 εκείνης της ημέρας.

Ακολουθεί η περίληψη της συγκεκριμένης ομιλίας,

Σύνοψη ομιλίας: Εμφανιζόμενος στα τέλη του 17ου και στις αρχές του 18ου αιώνα, ο Διαφωτισμός αποτελεί ένα σημαντικότατο πνευματικό κίνημα που αλλάζει τον ρου του Δυτικού πολιτισμού. Ένας από τους κεντρικούς του πυλώνες είναι η αμφισβήτηση της εξουσίας της εκκλησίας και των θρησκευτικών δογμάτων, μέσα από μια παράλληλη στροφή στη φιλοσοφία και στον ιστορικισμό. Στο πλαίσιο αυτό, μια σειρά από θεολόγους, ιστορικούς και ανεξάρτητους ερευνητές, ξεκινούν να θέτουν κάτω από ένα αυστηρά ιστορικό πρίσμα την εξέλιξη των κυρίαρχων θρησκειών, εξετάζοντας ταυτόχρονα τα πάμπολλα κοινά στοιχεία που παρουσιάζουν οι εξιστορήσεις της Βίβλου με τους μύθους προχριστιανικών θεοτήτων της Μεσογείου (και όχι μόνον). 

Δυόμιση αιώνες μετά, το Μυθικιστικό –όπως ονομάζεται πλέον- κίνημα, που επικεντρώνεται κυρίως στο πρόβλημα της ιστορικότητας του Ιησού, αποτελεί στο εξωτερικό ένα δημοφιλές ρεύμα ιδεών, οι απόψεις του οποίου εισέρχονται δυναμικά και στην ακαδημαϊκή κοινότητα.

Στην ομιλία αυτή θα εξετάσουμε μια σειρά από ερωτήματα όπως: Ποιος ο ρόλος του Μυθικισμού στον 21ο αιώνα; Ποια είναι η θέση του απέναντι στην πνευματικότητα; Γιατί θα μπορούσε να αποτελέσει ένα βασικότατο εργαλείο ενός νέου Διαφωτισμού; Πως μπορεί αυτό να συμβεί εμπράκτως, όχι μέσα σε κλειστούς ακαδημαϊκούς κύκλους, αλλά με τη συμμετοχή του καθένα από εμάς;
Παράλληλα θα αναλυθούν μια σειρά από στρατηγικές κινήσεις που πραγματοποιήθηκαν την τελευταία πενταετία στη χώρα μας και κατέστησαν γνωστό το ρεύμα των Μυθικιστών στο ελληνικό κοινό.

0 comments

Post a Comment