Ο ήρωας Χατζηλίας Οικονόμου

Posted by Μηνάς Παπαγεωργίου On 05:10

Κυκλοφορεί σε όλα τα μεγάλα βιβλιοπωλεία!
Η κυκλοφορία του πέμπτου μου βιβλίου είναι γεγονός! Από τις αρχές του Ιουλίου είναι διαθέσιμο σε όλα τα μεγάλα βιβλιοπωλεία της χώρας (παραγγελίες και από τη σελίδα των εκδόσεων iWrite) η νέα μου σύντομη μονογραφία με τίτλο "Ο ήρωας Χατζηλίας Οικονόμου: Ιστορίες από την Κάρπαθο του 1821" (εκδ. iWrite).

Πρόκειται για το πρώτο συγγραφικό μου έργο που καταπιάνεται με θέμα που αφορά την ιδιαίτερη πατρίδα μου, την Κάρπαθο και φέρνει στο φως για πρώτη φορά έγγραφα-ντοκουμέντα αναφορικά με τον Χατζηλία Οικονόμου, μία μεγάλη -πλην όμως λησμονημένη- προσωπικότητα του νησιού από την περίοδο του '21 και τις σχέσεις του με τον τότε μητροπολίτη Καρπάθου, Νεόφυτο.

Η κεντρική παρουσίαση του βιβλίου έλαβε χώρα στις 3 Αυγούστου του 2017, στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Καρπάθου, σημειώνοντας αξιοσημείωτη επιτυχία. Μπορείτε να διαβάσετε το ρεπορτάζ του Rodosreport.gr πατώντας εδώΛίγα λόγια για το βιβλίο: 

Η νήσος Κάρπαθος είναι ευρύτερα γνωστή για τις καταπληκτικές της παραλίες, αλλά και για την πλούσια λαογραφική και µουσική παράδοση που διασώζουν ως κόρη οφθαλµού οι κάτοικοί της, εδώ και αιώνες. Από την άλλη, η Ιστορία της «Ανεµόεσσας», όπως τη χαρακτήρισε κατά την αρχαιότητα ο Όµηρος, µοιάζει να αφορά διαχρονικά ελάχιστους.
Μέσα από τη σύντοµη αυτή µονογραφία, ο Καρπάθιος δηµοσιογράφος Μηνάς Παπαγεωργίου εξιστορεί την πολυετή αναζήτησή του αναφορικά µε το πρόσωπο του Χατζηλία Οικονόµου, ήρωα της Επανάστασης του ‘21, πιθανότατα Φιλικού και παραστάτη του νησιού στις πρώτες Εθνοσυνελεύσεις, την ύπαρξη και δράση του οποίου πληροφορήθηκε για πρώτη φορά µόλις το 2010.
Πέρα από τα διασωθέντα στοιχεία της βιογραφίας του και στην προσπάθειά του να καταδείξει τους λόγους για τους οποίους παραµένει µέχρι και τις µέρες µας στην αφάνεια, ο συγγραφέας φέρνει για πρώτη φορά στο φως άγνωστες πτυχές της δράσης και της ριζοσπαστικής προσωπικότητας του Οικονόµου, µέσα από προεπαναστατικά έγγραφα. Το περιεχόµενο των ντοκουµέντων αυτών εµπλουτίζει τις γνώσεις µας για τις σχέσεις µεταξύ του ήρωα και της τότε εκκλησιαστικής Αρχής του τόπου.

0 comments

Post a Comment