Σαγήνη και Εξαπάτηση

Posted by Μηνάς Παπαγεωργίου On 05:16


Ένα μικρό κείμενο για την εξαπάτηση του ελληνικού λαού μέσα από τα μάτια της ερωτικής σαγήνης.





Σαγήνη και Εξαπάτηση


Η Νινόν ντε Λανκλό ήταν μια διαβόητη εταίρα στη Γαλλία του 17ου αιώνα. Εραστές της υπήρξαν οι σημαντικότερες προσωπικότητες της χώρας εκείνη την εποχή. Οι ιδιαίτερες γνώσεις της για τον έρωτα και την αγάπη θεωρούνταν δεδομένες, γι’ αυτό και οι σημαντικότερες οικογένειες της Γαλλίας της έστελναν τους γιους τους, με σκοπό να τους παράσχει τη σχετική «εκπαίδευση». Η Λανκλό είχε φιλοσοφήσει τις τεχνικές της σαγήνης σε τέτοιο βαθμό, ώστε τα απομνημονεύματά της θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα βαθυστόχαστο εγχειρίδιο στρατηγικής και κυβερνητικής. Ανάμεσα στα άλλα προέτρεπε τους μαθητές της: «Μη φανερώνετε την έκταση των σχεδίων σας μέχρι που να μην είναι δυνατόν να τα αντικρούσουν, ώσπου να έχει τελειώσει η μάχη. Κερδίστε τη νίκη πριν κηρύξετε τον πόλεμο».

Πριν από μερικά 24ωρα, αποκαλύφθηκαν με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο τα μυστικά σχέδια του πρωθυπουργού σε ό,τι αφορά την επιβολή του Μνημονίου στην Ελλάδα. Η δημοσιοποίηση της κομμένης σκηνής της συνέντευξης Στρος-Καν, στην οποία ο Γάλλος επικεφαλής του ΔΝΤ έκανε λόγο για απόκρυψη των μυστικών και υπόγειων διαβουλεύσεων κυβέρνησης-ΔΝΤ τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2009, την ίδια στιγμή δηλαδή που ο Παπανδρέου τόνιζε σε όλους τους τόνους πως «λεφτά υπάρχουν», αντανακλά το μέγεθος της εξαπάτησης και κοροϊδίας του ελληνικού λαού.

Αυτού του είδους τα μοτίβα σημειώνουν τελικά εξαιρετική επιτυχία σε διαχρονικό επίπεδο. Αλλωστε, η Λανκλό συνέχισε να συμβουλεύει μέχρι το τέλος της ζωής της: «Μιμηθείτε εκείνους τους πολεμοχαρείς ανθρώπους των οποίων τα σχέδια δεν είναι γνωστά, παρά μόνο στην ερημωμένη χώρα από την οποία πέρασαν». Σας θυμίζουν κάτι όλα αυτά;



*Το κείμενο αυτό του meta-journalist δημοσιεύτηκε στη στήλη "Γνώμες" της εφημερίδας "Ελεύθερος Τύπος" (φύλλο 14/5/2011)

0 comments

Post a Comment