Ανιχνεύοντας το Ψέμα

Posted by Μηνάς Παπαγεωργίου On 07:27

Ελπίδες για μελλοντικό στοπ (;) στην κοροϊδία.






Μεσημέρι Παρασκευής 2 Σεπτεμβρίου. Ο υπουργός Οικονομικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος, συγκαλεί έκτακτη συνέντευξη Τύπου με σκοπό να σχολιάσει τις φήμες των τελευταίων ωρών που αναφέρονται σε ξαφνική διακοπή των συνομιλιών με τους εκπροσώπους της Τρόικας την προηγούμενη νύχτα, λόγω διαφωνιών που οφείλονται στα μέτρα που προτείνονται από τους τελευταίους. Με το γνωστό πειστικό και «επιθετικό» ύφος που τον διακρίνει (είναι άλλωστε ικανότατος ρήτορας), ο Βενιζέλος διαψεύδει τα σενάρια περί διαφωνίας με τους πιστωτές μας, κάνοντας λόγο για μια «εκ προοιμίου συμφωνημένη διαδικασία που ακολουθείται, η οποία και είναι προγραμματισμένο να συνεχιστεί σε δέκα περίπου ημέρες».

Η απάντηση των Ευρωπαίων δεν ήταν άμεση και περιορίστηκε τις επόμενες ημέρες σε ορισμένες «περίεργες» διαρροές από τις Βρυξέλλες, που έθεταν αρκετά ερωτήματα ως προς τις πραγματικές διαστάσεις του θέματος. Αυτά τα ερωτήματα έλαβαν μια ξεκάθαρη μορφή τη 13η Σεπτεμβρίου, ημερομηνία κατά την οποία η καγκελάριος της Γερμανίας, Ανγκέλα Μέρκελ, χαρακτήρισε «αρνητική τη διακοπή των συνομιλιών με το κλιμάκιο της Τρόικας», αδειάζοντας και διαψεύδοντας ουσιαστικά τους ισχυρισμούς Βενιζέλου. Και σε αυτήν την περίπτωση (μια από τις πολλές που έχουν προκύψει τους τελευταίους μήνες), κάποιος από τους δύο ψεύδεται. Ποιος όμως είναι αυτός;

Είναι αλήθεια πως οι γνωρίζοντες τη γλώσσα του σώματος μπορούν να καταλάβουν πολύ περισσότερα πράγματα από όσα ακούν και βλέπουν οι υπόλοιποι. Με βάση την ιστορία της εξέλιξης του είδους μας, το νοητικό κομμάτι του ανθρώπινου εγκεφάλου αναπτύχθηκε πολύ αργότερα από το λεγόμενο «ερπετικό». Με λίγα λόγια, αυτό σημαίνει ότι οι κινήσεις του σώματος και του προσώπου μπορούν στην πραγματικότητα να μας μεταδώσουν πολύ περισσότερες πληροφορίες σε σχέση με το στόμα. Είναι σχετικά εύκολο να ελέγξεις το τι λες, παρ’ όλα αυτά είναι εξαιρετικά δύσκολο να «κρύψεις» αυτό που πραγματικά νιώθεις. Χέρια που κρύβονται πίσω από την πλάτη, πόδια που σταυρώνονται, χέρια που μαζεύονται, χείλη που σφίγγονται, κόρες των ματιών που διαστέλλονται. Όλα τα παραπάνω αποτελούν σαφείς ενδείξεις που μαρτυρούν ότι ο συνομιλητής μας δεν είναι και τόσο … αξιόπιστος.

Παρ’ όλα αυτά, νέες τεχνολογικές εξελίξεις έρχονται να συνδράμουν ακόμα πιο αποτελεσματικά στην ανίχνευση του ψεύδους, σε ποσοστό επιτυχίας που αγγίζει πλέον το 67%. Την ανακοίνωση έκαναν ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Μπράντφορντ κατά τη διάρκεια του πρόσφατου Βρετανικού Φεστιβάλ Επιστήμης. Με τη βοήθεια μιας θερμικής κάμερας και ειδικών αλγορίθμων που αναλύουν τα δεδομένα, κατάφεραν να αποκωδικοποιήσουν αποτελεσματικά τις ανεπαίσθητες κινήσεις που παρατηρούνται στο πρόσωπο του υποψήφιου «ψεύτη».

Πέρα όμως από αυτό, ειδικοί αισθητήρες είναι σε θέση να εντοπίζουν τις αλλαγές που παρατηρούνται σε μια σειρά από δευτερογενείς παράγοντες, όπως για παράδειγμα στην αναπνοή, στην αύξηση της αιμάτωσης, στην κατάποση σάλιου από αμηχανία ή στην αύξηση του άγχους. Ο καθηγητής Χασάν Ουγκέιλ εξέφρασε την πεποίθησή του για την μελλοντική πρόοδο των ποσοστών επιτυχίας του συστήματος, που θα μπορούσε να φτάσει ακόμα και το 90%. Εάν κάτι τέτοιο γίνει εφικτό, είναι σίγουρο ότι το μέλλον για τους ανά τον κόσμο πολιτικούς -ανάμεσα στους υπόλοιπους- θα είναι σίγουρα πολύ διαφορετικό!


* Το κείμενο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στη στήλη του Μηνά Παπαγεωργίου/meta-journalist, "Δούρειος Ίππος", στο περιοδικό "Φαινόμενα" του Ελεύθερου Τύπου (τ. 47, 17/9/2011).

0 comments

Post a Comment