Σκόρπιες σκέψεις γραμμένες μια εβδομάδα πριν τη διοργάνωση της MetaCon 2012 (28/1/2012)
Αλυσιδωτές Αντιδράσεις
Το διήμερο 16 και 17 Απριλίου του 2005, έλαβε χώρα σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών το πρώτο «Πανελλαδικό Συμπόσιο Κορυφής για τις επιτυχίες, τα προβλήματα και τις προοπτικές της εναλλακτικής αναζήτησης στη χώρα μας». Την εκδήλωση, που οργανώθηκε με πρωτοβουλία των εκδόσεων Εσοπτρον, στήριξαν με την ουσιαστική συμμετοχή και βοήθειά τους 9 περιοδικά, 19 εκδοτικοί οίκοι του εναλλακτικού και δεκάδες αξιόλογοι ομιλητές, ερευνητές και συγγραφείς του χώρου. Επρόκειτο δίχως αμφιβολία για ένα γεγονός πρωτοφανές για τα ελληνικά δεδομένα. Πέρα από τις ομιλίες (που ξεκινούσαν από το πρωί και ολοκληρώνονταν αργά το απόγευμα), στην αίθουσα «έτρεχε» καθ’ όλη τη διάρκεια του διημέρου μια έκθεση βιβλίου με εκατοντάδες πονήματα Ελλήνων και ξένων συγγραφέων. Η προσπάθεια αυτή σημείωσε μεγάλη επιτυχία, αν αναλογιστεί κανείς την προσέλευση του κοινού και τις κριτικές των παρευρισκομένων σε Τύπο και διαδίκτυο το αμέσως επόμενο διάστημα.
Δυστυχώς τέτοιου είδους συμπόσια (με αυτή τη μορφή και κατεύθυνση) δεν είδαμε ξανά από τότε για πολλούς και διάφορους λόγους. Αλλωστε σε καμία συλλογικότητα τα πράγματα δεν είναι ρόδινα… Η επιτυχημένη διοργάνωση του Πανελλαδικού Συμποσίου Κορυφής, το οποίο και είχε ανακοινωθεί μήνες πριν από εκείνον τον Απρίλιο, «έβγαλε» στο αφρό κόντρες, διχογνωμίες και κόμπλεξ μεταξύ ανθρώπων και φορέων που υποτίθεται ότι ανήκουν στον χώρο του… πνεύματος. Ετσι εκείνο το διάστημα παρουσιάστηκε μια έντονη κινητικότητα στα τεκταινόμενα της εναλλακτικής αναζήτησης στη χώρα μας, η οποία και δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί απαραίτητα ούτε θετική, ούτε αρνητική. Ηταν απλά συνέπεια των αναταράξεων που προκάλεσε η οργάνωση του μεγάλου αυτού γεγονότος. Κινητικότητα η οποία περιελάμβανε ανακατατάξεις στον εκδοτικό χώρο, την εμφάνιση πρωτότυπων κειμένων στον ειδικό Τύπο σε όλα ανεξαιρέτως τα περιοδικά αυτού του είδους, κείμενα και μανιφέστα αναφορικά με το ποιοι είναι οι «αυθεντικοί» ερευνητές, τη δημιουργία νέων σχετικών ιστοσελίδων στο διαδίκτυο, ακόμα και τη διοργάνωση… αντεκδηλώσεων ως απάντηση στο Συμπόσιο!
Επτά περίπου χρόνια μετά, διοργανώνεται στις 28/1 η ημερίδα MetaCon 2012 (www.metacon.gr), με πρωτοβουλία της Ελληνικής Κοινότητας του Μεταφυσικού. Η εκδήλωση, με τη συμμετοχή αρκετών αξιόλογων ακαδημαϊκών και συγγραφέων, πραγματοποιείται με αφορμή τη συμπλήρωση 10 ετών δράσης μιας ομάδας ανθρώπων, που έχει βάλει τα τελευταία χρόνια το δικό της λιθαράκι στη διάδοση και έρευνα των εναλλακτικών θεμάτων μέσα στους κόλπους της ελληνικής κοινωνίας.
Από την άλλη, αντίστοιχα με το παράδειγμα του Συμποσίου, η διοργάνωση της MetaCon (που έχει ανακοινωθεί εδώ και κάμποσους μήνες) προκάλεσε παρόμοιες ανακατατάξεις στην… «μορφοδιάταξη» του εναλλακτικού χώρου στο ελληνικό διαδίκτυο-και όχι μόνο. Ετσι το τελευταίο διάστημα εμφανίστηκαν νέες ιστοσελίδες και blogs μελέτης του παράξενου, κάποιες άλλες παρατημένες επανήλθαν δυναμικά, ενώ υπήρξαν και αυτές που «θυμήθηκαν» ξαφνικά ότι συμπλήρωσαν 10 χρόνια ζωής! Ένα ακόμη αξιοσημείωτο στοιχείο είναι το γεγονός ότι παρουσιάστηκε έκρηξη στον τομέα της προώθησης και διακίνησης εναλλακτικών άρθρων και απόψεων μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα, τα οποία και τα τελευταία χρόνια δείχνουν να έχουν πάρει τη σκυτάλη από τις πάλαι ποτέ «κυριάρχες» διαδικτυακές αγορές συζητήσεων (τα γνωστά σε πολλούς και ως fora).
Το να αποπειραθούμε να προβούμε σε ψυχοκοινωνιολογικές αναλύσεις σχετικά με όλα όσα θίχτηκαν παραπάνω, θα απαιτούσε αρκετό χώρο. Στην τελική ίσως να είναι και περιττό. Αυτό που έχει σημασία είναι να καταλάβουμε ότι οι διοργανώσεις τέτοιου είδους μεγάλων εκδηλώσεων και ομιλιών συσπειρώνουν τους φίλους της εναλλακτικής αναζήτησης, ενώ παράλληλα προσφέρουν τροφή για σκέψη και προβληματισμό. Και το πιο σημαντικό; Δημιουργούν για το επόμενο διάστημα μια έκρηξη δημιουργικότητας στον «χώρο», ανάλογη με τους κυματισμούς που προκαλεί η πτώση μιας πέτρας μέσα στα ήσυχα νερά της λίμνης.
Σημείωση: Το κείμενο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στις 21 Ιανουαρίου του 2012 και στη στήλη μου "Δούρειος Ίππος", στο εβδομαδιαίο περιοδικό του Ελεύθερου Τύπου, τα "Φαινόμενα".
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments
Post a Comment