Κουρσάροι στην Πολιτική

Posted by Μηνάς Παπαγεωργίου On 04:36


Με αφορμή την επανενεργοποίηση του Κόμματος Πειρατών Ελλάδας



Κουρσάροι στην Πολιτική

Μέχρι και πριν από μερικά χρόνια, σχεδόν κανείς δεν ενδιαφερόταν για τα αποτελέσματα των εκλογών στο εσωτερικό άλλων χωρών της ευρωπαϊκής ηπείρου. Πλέον, κάτι τέτοιο δεν ισχύει, μιας και η παγκοσμιοποίηση, αλλά και οι συνθήκες που έχουν γιγαντώσει την λεγόμενη οικονομική κρίση, μοιάζουν να επιβεβαιώνουν εκείνο το παλιό παράξενο ρητό που φιλοδοξούσε να περιγράψει με κατανοητό τρόπο την θεωρία του χάους: «Το χτύπημα των φτερών μιας πεταλούδας εδώ, μπορεί να προκαλέσει τυφώνα στην άλλη άκρη του κόσμου».

Πριν από μερικές ημέρες πραγματοποιήθηκαν τοπικές εκλογές στη Γερμανία, οι τελευταίες για την τρέχουσα χρονιά (σημείωση: το πολίτευμα στη Γερμανία ονομάζεται Ομοσπονδιακή Προεδρευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία και η χώρα διαιρείται σε δεκαέξι ομόσπονδα κρατίδια, καθένα από τα οποία διαθέτει δική του κυβέρνηση και κοινοβούλιο). Αναλύοντας τα αποτελέσματα, είδηση δεν θα μπορούσε να αποτελέσει ούτε η ήττα του κόμματος της καγκελαρίου Μέρκελ, ούτε η νίκη των Σοσιαλδημοκρατών, ούτε ο καταποντισμός των Φιλελευθέρων (που συμμετείχαν στη διαδικασία με κεντρικό τους σύνθημα «πτωχεύστε την Ελλάδα»).

Η έκπληξη προήλθε από κάποιο «Πειρατικό κόμμα», που καταφέρνοντας να συγκεντρώσει ποσοστό 9%, εισήλθε στο κοινοβούλιο του κρατιδίου του Βερολίνου. Τι ακριβώς όμως πρεσβεύουν οι «Πειρατές»; Η αρχή έγινε στη Σουηδία εν έτει 2006. Μέλη της ιστοσελίδας ανταλλαγής torrent (αρχείων μουσικής και ταινιών) PirateBay, αποφάσισαν να δημιουργήσουν ένα πολιτικό κόμμα που ως κύριο στόχο θα είχε τη δυνατότητα ελεύθερης διακίνησης δεδομένων για μη εμπορικούς σκοπούς από τους χρήστες του διαδικτύου. Μάλιστα στις εκλογές εκείνης της χρονιάς κατάφεραν να συγκεντρώσουν 35.000 ψήφους που μεταφράστηκε σε ποσοστό 0,63%. Οι ποινικές διώξεις που ασκήθηκαν ενάντια στα μέλη του PiratPartiet είχαν ως αποτέλεσμα τη ραγδαία αύξηση των μελών του μέσα στο χρόνο. Στις μέρες μας αριθμεί 40.000 μέλη και θεωρείται τέταρτη πολιτική δύναμη στη Σκανδιναβική χώρα.

Σύντομα η φήμη των Σουηδών Πειρατών ξεπέρασε τα σύνορα της χώρας. Σήμερα υπάρχουν 22 ενεργά ανάλογα πολιτικά κινήματα σε ολόκληρο τον κόσμο, από την Αυστρία μέχρι την Φινλανδία και από την Κροατία μέχρι την Ουρουγουάη. Μάλιστα των Απρίλιο του 2010, «Πειρατές» από ολόκληρη την υφήλιο συγκεντρώθηκαν στις Βρυξέλλες, όπου και υπέγραψαν τη δημιουργία του PPI (Pirate Parties International) δίνοντας έναν ακόμα πιο επίσημο «τόνο» στις επιδιώξεις τους. Τα αιτήματά τους συνοψίζονται στην ελεύθερη μη εμπορική αντιγραφή εμπορικών έργων και στην ταυτόχρονη 5ετή προστασία των δημιουργιών από εμπορική χρήση, στην κατάργηση του συστήματος της εμπορικής πατέντας (φέρνουν ως παράδειγμα τους χιλιάδες καθημερινούς θανάτους στην Αφρική λόγω αυτής της κατάστασης), καθώς επίσης και στην προστασία της ιδιωτικότητας στο διαδίκτυο η οποία και μετά τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 βάλλεται από τις κυβερνήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο.

Να σημειωθεί ότι ακόμα περισσότερες είναι οι οργανωμένες «πειρατικές» πολιτικές ομάδες που έχουν ιδρυθεί σε όλες τις ηπείρους του πλανήτη, δίχως όμως να έχουν πάρει ακόμα μια επίσημη μορφή. Ανάμεσά τους και το «Πειρατικό Κόμμα Ελλάδας» (Greek Pirate Party) http://piratepartygreece.blogspot.com), το blog του οποίου κατασκευάστηκε τον Ιούνιο του 2009 μένοντας όμως… στάσιμο. Ποιος ξέρει; Ισως οι αρνητικές πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας, σε συνδυασμό με την επιτυχία που σημειώνουν τα Πειρατικά Κόμματα του εξωτερικού, να δώσουν ένα έξτρα κίνητρο στους Ελληνες... Θα μπορούσαν άραγε οι νεαροί Σουηδοί και Γερμανοί «Κουρσάροι της πολιτικής» να μας επηρεάσουν με τον ίδιο τρόπο που κατάφεραν οι Ισπανοί «Αγανακτισμένοι» πριν από μερικούς μήνες; Ο χρόνος θα δείξει…

Σημείωση: Το κείμενο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στις 21 Σεπτεμβρίου του 2011 και στη στήλη μου "Δούρειος Ίππος", στο εβδομαδιαίο περιοδικό του Ελεύθερου Τύπου, τα "Φαινόμενα".

Οι τρέχουσες εξελίξεις δικαίωσαν απόλυτα τις σκέψεις μου, όπως άλλωστε συνέβη και με την περίπτωση των "Αγανακτισμένων".

0 comments

Post a Comment