Trash και εν. αναζήτηση

Posted by Μηνάς Παπαγεωργίου On 08:01

Για τα... παρατράγουδα του εναλλακτικού στη χώρα μας. 






Αρχικός τίτλος: Το trash της εναλλακτικής αναζήτησης

Η ελληνική τηλεόραση περιλαμβάνει μια ιδιαίτερη και ξεχωριστή κατηγορία προγραμμάτων που χαρακτηρίζονται ως trash. Ανέκαθεν αντιμετώπιζα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την κατηγορία των ανθρώπων που μετέχουν σε αυτού του είδους τα πρόγραμματα, όχι γιατί με ελκύει η αισθητική ή το περιεχόμενό τους, αλλά γιατί μπορούν να διεξαχθούν πλείστα συμπεράσματα που αφορούν κοινωνιολογικά φαινόμενα ή πτυχές του σύγχρονου ανθρώπινου ψυχισμού. Αλλωστε η trash TV είναι από μόνη της «αυθεντική» και δεν το κρύβει. Εχετε αναλογιστεί πόσων ειδών trash –καλυμμένα από τον μανδύα του καθωσπρεπεισμού- προγράμματα παρακολουθούμε καθημερινά από τους τηλεοπτικούς μας δέκτες; 

Ομως το trash δεν περιορίζεται σε ένα και μόνο πεδίο. Και ο χώρος της εναλλακτικής αναζήτησης στη χώρα μας διαθέτει διαχρονικά τη δική του… trash σκηνή. Υπερδιαγαλαξιακοί πόλεμοι μεταξύ Εψιλον, Ανδρομέδιων και Δρακονιανών, τύποι που επικοινωνούν με εξωγήινους μέσω των… μαλλιών τους, η συνωμοσία με τα τεχνητά UFO-σύννεφα, εξαγγελίες για ανύπαρκτες μυστικές αδελφότητες στις οποίες τυγχάνει να εμπλέκονται σημαντικά πρόσωπα που πάντα όμως έχουν φύγει από τον μάταιο τούτο κόσμο (άρα αδυνατούν να επιβεβαιώσουν ή να διαψεύσουν τα λεγόμενα), αναφορές σε πρότερα ανύπαρκτα αυτοβιογραφικά «κατορθώματα» στις οποίες χρησιμοποιούνται λεπτομερείς και «ψαρωτικοί» αριθμοί (π.χ έχουμε πραγματοποιήσει 2.653 έρευνες σε Ελλάδα και εξωτερικό)… Ολα τα προηγούμενα αποτελούν ένα μικρό μόνο κομμάτι των όσων «όμορφων» έχουν δει κατά τα προηγούμενα χρόνια –και συνεχίζουν να βλέπουν τα μάτια μας.

Τελευταία, το trash της ελληνικής αναζήτησης τείνει να ταυτιστεί με ένα ρεύμα που άργησε -είναι η αλήθεια- να κάνει αισθητή την εμφάνισή του στη χώρα μας (προερχόμενο από τις ΗΠΑ της δεκαετίας του 1970). Εχει χαρακτηριστεί ως «αποκαλυπτική συνωμοσιολογία» γιατί οι άνθρωποι που την προωθούν βλέπουν κυριολεκτικά παντού συνωμοσίες στην προσπάθειά τους να συσχετίσουν τα λεγόμενα της «Αποκάλυψης του Ιωάννη» με New Age συνωμοσιολογικά σενάρια, μυστικές αδελφότητες και κυβερνητικά προγράμματα που προωθούνται από τη «Νέα Τάξη Πραγμάτων».

Στην εγχώρια έκδοσή του, έχει καταφέρει να δημιουργήσει και να παράγει μια… βιομηχανία προφητειών «γερόντων» -ανύπαρκτων τις περισσότερες φορές-, που υποτίθεται ότι προφητεύουν τα δεινά που μας πλησιάζουν στο άμεσο μέλλον. Αυτές οι προφητείες σχετίζονται κυρίως είτε με γεωπολιτικά θέματα είτε με ζητήματα προστασίας προσωπικών δεδομένων που υποτίθεται πως υποκρύπτουν την έλευση του Αντίχριστου.

Οπως είπαμε και στην αρχή, το trash βρίσκεται παντού. Είναι ευχάριστο και διδακτικό να το εξερευνά κανείς. Αρκεί βέβαια να γνωρίζει εξ’ αρχής με τι έχει να κάνει…

 


Υ.Γ Το παραπάνω κείμενο γράφτηκε με αφορμή τη δημοσιοποίηση μιας επιστολής (που αποδίδεται στην κα. «Γκιόλβα») σε ειδική έκδοση έγκριτης εφημερίδας την περασμένη Κυριακή (22/7/2012). Το κείμενο στεκόταν επικριτικά απέναντι σε ένα απομυθοποιητικό άρθρο για την ομάδα Εψιλον που δημοσιεύσαμε στα «Φαινόμενα» τον Ιούνιο του 2011. Η επιστολή είχε αποσταλεί παλαιότερα και στο email των «Φαινομένων» όμως ουδέποτε τη δημοσιεύσαμε. Οχι γιατί στο περιοδικό μας «κάνει κουμάντο η Μασονία», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το δημοσίευμα (να γελάσουμε ή να κλάψουμε;), αλλά διότι πολύ απλά επικοινωνώντας με την ίδια την κα. «Γκιόλβα», ανακαλύψαμε ότι η ίδια δεν είχε ιδέα για όλα αυτά. Αλλωστε ήταν ηλίου φαεινότερον πως η συγκεκριμένη επιστολή αποτελούσε προϊόν πλαστογράφησης ενός αυτόκλητου «ερευνητή» ο οποίος εντελώς τυχαία (;) εξυμνείται με διθυραμβικά σχόλια εντός αυτής! 

Σημείωση: Το κείμενο δημοσιεύτηκε στη στήλη του Μηνά Παπαγεωργίου (meta-journalist) "Δούρειος Ίππος", στο περιοδικό "Φαινόμενα" του Ελεύθερου Τύπου (28/7/2012).

0 comments

Post a Comment