Ο Μυθικισμός διώκεται!

Posted by Μηνάς Παπαγεωργίου On 12:58


Ιρλανδός ιερέας χάνει τη δουλειά του για τις Μυθικιστικές  θέσεις που ασπάζεται.






Ο Μυθικισμός διώκεται!

Ο υψηλόβαθμος ιερέας της Δομινικανής εκκλησίας της Ιρλανδίας και καθηγητής στο Ινστιτιτούτο Βιβλικών Μελετών του Limerick, Thomas L. Brodie, αναγκάστηκε να παραιτηθεί από τη θέση του στη διδασκαλία της Βίβλου λίγο μετά τη συγγραφή του νέου του βιβλίου που υποστήριζε τις Μυθικιστικές θέσεις για έναν ανύπαρκτο ιστορικά Ιησού!

Ο π. Thomas Brodie υποστήριξε τα λεγόμενά του μέσα από το έργο του «Beyond the Quest for the Historical Jesus» (εκδ. Sheffield Phoenix Press Ltd). Η δημοσιοποίηση των απόψεών του προκάλεσε οργή στα μέλη του τάγματός του, γι’ αυτό και πριν από μερικές ημέρες απομακρύνθηκε από τη θέση του στο Δομινικανό Ινστιτιτούτο Βιβλικών Μελετών του Limerick, στην οργάνωση και ανάπτυξη του οποίου είχε μάλιστα συνεισφέρει τα μέγιστα κατά τα προηγούμενα χρόνια. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Ιρλανδικής «Sun», ο βετεράνος καθηγητής αποβλήθηκε επίσης από οποιαδήποτε δραστηριότητα αφορά τη διδασκαλία και τη συγγραφή κειμένων για λογαριασμό του Ινστιτούτου.
Ο Brodie είχε ξεκινήσει να θέτει ερωτήματα για την ιστορική ύπαρξη του Ιησού από τη δεκαετία του ’70, παρ’ όλα αυτά δεν είχε κάνει μέχρι σήμερα τις απόψεις του γνωστές στο ευρύ κοινό. Τα τελευταία δώδεκα χρόνια δούλευε ανελλιπώς στο συγγραφικό του project, μια εργασία η οποία σόκαρε τους συναδέλφους του όταν εκδόθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο. Στο βιβλίο, ο Brodie υποστηρίζει ότι πολλές από τις πράξεις που αποδίδονται στον Ιησού μέσω των ευαγγελίων αποτελούν αντιγραφές από χωρία της εβραϊκής Βίβλου ή σε ορισμένες περιπτώσεις, από νεώτερα θρησκευτικά κείμενα. Καλά πληροφορημένη πηγή δήλωσε στην «Sun» πως η έκδοση του πονήματος προκάλεσε αναστάτωση στους θρησκευτικούς κύκλους της χώρας.

Ο πατέρας Gerard Norton που αντικατέστησε τον Brodie στο Ινστιτούτο, επιμένει ότι ο τελευταίος απλά εγκατέλειψε τη θέση του εξ’ αιτίας του τερματισμού της θητείας του και η παραίτησή του έγινε δεκτή. Οι προσπάθειες των δημοσιογράφων της Sun να επικοινωνήσουν με τον Ιρλανδό ιερέα μέσω των εκδοτών του βιβλίου του στέφθηκαν ανεπιτυχείς.

Να σημειώσουμε εδώ ότι ο Brodie δεν αποτελεί τον μοναδικό… «μάρτυρα» των Μυθικιστών. Το 1842 ο Γερμανός καθηγητής Θεολογίας στο πανεπιστήμιο του Tubingen, Bruno Bauer, έχασε την έδρα του εξ’ αιτίας της δημοσίευσης  του έργου « Kritik der evangelischen Geschichte der Synoptiker » στο οποίο και αμφισβήτησε την αυθεντικότητα των Επιστολών του Παύλου (στις οποίες διέκρινε την επιρροή της Στωικής φιλοσοφικής σχολής) και το ρόλο του Φίλωνα στο νεοσύστατο Χριστιανισμό. Ο Bauer ήταν από τους πρώτους που στάθηκε στην ιστορικότητα του Ιησού, απορρίπτοντάς την κατηγορηματικά.
Τέλος, το 1999 ο επίσης Γερμανός καθηγητής της Καινής Διαθήκης στο πανεπιστήμιο του Gottingen, Gerd Ludemann, έχασε για 10 περίπου χρόνια την έδρα του (την επανέκτησε μετά από αγώνες), αμέσως μετά τη δημοσίευση του βιβλίου του «The Great Deception: And What Jesus Really Said and Did», όπου και υποστήριξε πως μόλις ένα 5% των λόγων που αποδίδονται στον Ιησού στα ευαγγέλια θα μπορούσε πραγματικά να ανήκει σε κάποιο ιστορικό πρόσωπο...

Υ.Γ Όσοι επιθυμούν να μελετήσουν εκτενέστερα τις θέσεις του Brodie παραπέμπονται στις σχετικές δημοσιεύσεις του Μυθικιστικού ιστολογίου Vridar.

Μηνάς Παπαγεωργίου (meta-journalist) – 23/1/2013

0 comments

Post a Comment