Υπερ Βωμών και Εστιών

Posted by Μηνάς Παπαγεωργίου On 08:14


Για τη διάσωση και ανάδειξη του Βωμού των 12 Θεών στην Αθήνα.









Η ταλαιπωρία που υφίσταται στις μετακινήσεις του ο Αθηναίος πολίτης, είναι τεράστια τα τελευταία δύο χρόνια. Τα έργα των γραμμών του ΗΣΑΠ προκαλούν μεγάλα προβλήματα, με αποτέλεσμα οι χρόνοι μετάβασης από το ένα σημείο της πόλης στο άλλο, να έχουν αυξηθεί κατά πολύ. Η μεγαλύτερη καθυστέρηση παρατηρείται στο κομμάτι Μοναστηράκι-Αττική. Οι υπεύθυνοι είχαν δεσμευτεί ότι τελικώς οι εργασίες θα ολοκληρώνονταν στα τέλη του προηγούμενου έτους. Τα σχέδιά τους άλλαξαν από μια αναπάντεχη αρχαιολογική ανακάλυψη που αποτελεί μέχρι και σήμερα την αφορμή για διενέξεις ανάμεσα σε αρχαιολόγους και ΗΣΑΠ. Όμως πόσο σημαντικό είναι αυτό το εύρημα;
Ο Βωμός των 12 Θεών αποτελούσε κατά την αρχαιότητα το κέντρο της αρχαίας αγοράς των Αθηνών. Ο Θουκυδίδης τον είχε μάλιστα συμπεριλάβει στη λίστα με τα σημαντικότερα μνημεία της πόλης. Από τον Βωμό ξεκινούσαν να μετρούν τις αποστάσεις σε στάδια προς κάθε γωνιά της πόλης, ορίζοντας ουσιαστικά την τοπογραφία της. Άλλωστε όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν σήμερα οι αρχαιολόγοι, επρόκειτο για «την πλατεία Συντάγματος της αρχαίας Αθήνας».
Αυτός ο «ομφαλός» των Αθηνών έχει έρθει εδώ και μερικούς μήνες στο φως. Επί δεκαετίες βρισκόταν κάτω από τις γραμμές του ηλεκτρικού, κάπου στο μέσον της απόστασης Θησείο - Μοναστηράκι. Αυτή την περίοδο έχετε τη δυνατότητα να δείτε ένα τμήμα του, εάν σταθείτε μπροστά από την είσοδο του αρχαιολογικού χώρου της αρχαίας αγοράς.
Τι μέλλει γενέσθαι με το βωμό; Σαφής απάντηση σε αυτό το ερώτημα δεν είναι δυνατό να δοθεί ακόμα. Οι αρχαιολόγοι ζητούν λίγο ακόμη χρόνο έτσι ώστε να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες εργασίες στο χώρο. Αργότερα θα αποπειραθούν να σηκώσουν το βωμό από το έδαφος μεταφέροντάς τον σε κάποιο ασφαλέστερο σημείο (μέσα στην αρχαία αγορά ή σε κάποιο μουσείο). Από τη μεριά τους οι υπεύθυνοι του ΗΣΑΠ δεν έχουν διστάσει να προτείνουν ακόμα και την κατάχωση του μνημείου κάτω από τις νέες ράγες, μιας και «τα έργα έχουν καθυστερήσει»! Από τη στάση τους αυτή έχουν ήδη προκληθεί οι πρώτες αντιδράσεις στο διαδίκτυο με σχετικά άρθρα και συζητήσεις σε ηλεκτρονικές –αυτή τη φορά- αγορές. Την περασμένη Κυριακή πραγματοποιήθηκε και η πρώτη εκδήλωση διαμαρτυρίας, όταν και 150 περίπου συμπολίτες μας συγκεντρώθηκαν μπροστά από την είσοδο της αρχαίας αγοράς μοιράζοντας σε Έλληνες και ξένους ενημερωτικά φυλλάδια για τον κίνδυνο καταστροφής του Βωμού. Μαζί και ένα πανό στο οποίο και αναγραφόταν η φράση «Στις ράγες του τρένου θάβουν τα ιερά μας».
Η λογική του θαψίματος του Βωμού των 12 Θεών, αντανακλά με τον καλύτερο τρόπο την κατάχωση αξιών και πτυχών του πανάρχαιου πολιτισμού μας στα βάθη των συνειδήσεών μας. Σε μία εποχή όπου ως λαός δεχόμαστε το ένα χτύπημα πίσω από το άλλο σε οικονομικό, πολιτισμικό και ηθικό επίπεδο, ορισμένοι προτιμούν την βιαστική ολοκλήρωση ενός –έτσι κι αλλιώς καθυστερημένου- έργου του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου, από την ανάδειξη του πυρήνα της πολιτικοθρησκευτικής ζωής στην αρχαία Αθήνα (με ότι αυτό συνεπάγεται). Περαστικά μας…


Δείτε το βίντεο για τη σχετική εκδήλωση διαμαρτυρίας στις 13 Μαρτίου στην αρχαία Αγορά των Αθηνών.


Σημ: Το κείμενο δημοσιεύτηκε στη στήλη “Δούρειος Ίππος” του Μηνά Παπαγεωργίου (meta-journalist), στο περιοδικό Φαινόμενα (τ. 21, 26/2/2011).

0 comments

Post a Comment