Αναζητώντας τους Βίκινγκς

Posted by Μηνάς Παπαγεωργίου On 03:28


Για το πρόσφατο μακελειό στη Νορβηγία...






Αναζητώντας τους Βίκινγκς


Με την άνοδό του στο θρόνο το 995 μ.Χ, ο Ολαφ Τρίγκβασσον, βασιλιάς της Νορβηγίας, κατασκευάζει την πρώτη χριστιανική εκκλησία στην ιστορία της χώρας. Την επόμενη πενταετία (όσα συνολικά και τα χρόνια που κυβέρνησε) και στην προσπάθειά του να επιβάλλει τον χριστιανισμό, ο Τρίγκβασσον θα προβεί σε έναν ανελέητο διωγμό κατά των Βίκινγκς και των Σκανδιναβών Εθνικών, ολοκληρώνοντας ουσιαστικά τον κύκλο αίματος που είχε ανοίξει μερικά χρόνια νωρίτερα ο βασιλιάς των Φράγκων, Καρλομάγνος. Τα επόμενα χρόνια ανακηρύχθηκε άγιος από την Εκκλησία, ενώ προς τιμήν του χτίστηκαν εκατοντάδες ναοί σε ολόκληρη την Ευρώπη, κυρίως στην κεντρική και βόρεια. Ετσι τα πράγματα ακολούθησαν την πορεία που είχαν ήδη πάρει τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη κατά τους προηγούμενους αιώνες. Σε ότι αφορά τους Βίκινγκς, αυτοί έμειναν στην ιστορία σαν ένας απολίτιστος, βάρβαρος και άγριος λαός, τα μέλη του οποίου δεν ενδιαφέρονταν για τίποτα περισσότερο από επιδρομές, βιασμούς και πλούτη. Βλέπετε η ιστορία γράφεται πάντα από τους νικητές…

Σήμερα η Νορβηγία είναι ένα κράτος κατά 84% χριστιανικό και οι περισσότεροι από τους κατοίκους της είναι Λουθηρανοί. Παρ’ όλα αυτά, το 47% εξακολουθεί να πιστεύει ότι υπάρχουν κάποιου είδους πνεύματα ή μια ζωοδότειρα δύναμη, κατάλοιπο προφανώς των παγανιστικών δοξασιών των προγόνων τους. Πρόσφατα μάλιστα οι νεοπαγανιστικές οργανώσεις Åsatrufellesskapet Bifrost και Forn Sed αναγνωρίστηκαν επίσημα ως θρησκείες από το νορβηγικό κράτος.

Ως γνωστόν, πριν από μερικά 24ωρα τα ήρεμα νερά της νορβηγικής κοινωνίας ταράχτηκαν από τις πρωτοφανείς δολοφονικές επιθέσεις του Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ στο κέντρο του Οσλο και στο παραδεισένιας ομορφιάς νησί Ουτόγια. Όμως ακόμα μεγαλύτερη εντύπωση προκάλεσαν το περιεχόμενο και φιλοσοφία του μεγέθους 1500 σελίδων μανιφέστου του με τίτλο ««2083-Μια Ευρωπαϊκή Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας», ένα ρατσιστικό, ξενοφοβικό και επικίνδυνο κείμενο μίσους που κάνει λόγο για αναβίωση του τάγματος των Ναϊτών Ιπποτών με σκοπό την «προστασία της Ευρώπης από το Ισλάμ», το οποίο και για να επιτύχει τους σκοπούς του δεν δείχνει να υπολογίζει τον παράγοντα «ανθρώπινη ζωή». Ο Μπρέιβικ έγραψε αρκετά και για την Ελλάδα, εξυμνώντας όλους όσους προάγουν τις προαναφερθείσες ιδεολογικές κατευθύνσεις στην πατρίδα μας. Μίλησε για επανακατάληψη της Αγίας Σοφίας και εξύμνησε τον Πούτιν. Οντας άνθρωποι που λογικά έχετε μια επαφή με τον χώρο της εναλλακτικής αναζήτησης, όλα αυτά πρέπει να σας θυμίζουν κάτι...

Υπό αυτήν την οπτική, ο Αντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ δεν είναι τελικά ένας παρανοϊκός και σαλταρισμένος τύπος που ξύπνησε μια μέρα αποφασίζοντας να σκοτώσει 76 συμπατριώτες του. Αυτή θα ήταν η εύκολη ερμηνεία που θα βόλευε –και βολεύει ήδη- αρκετούς. Στην πραγματικότητα ο Μπρέιβικ είναι το τραγικό αποτέλεσμα ενός «θανατηφόρου» κοκτέιλ ιδεολογικοθρησκευτικών αντιλήψεων που αιματοκυλεί διαχρονικά την ανθρωπότητα σε Ανατολή και Δύση. Τελικά το γεγονός ότι το φίδι βγήκε από το αυγό του στη Νορβηγία, δεν θα πρεπε να προξενεί τόσες απορίες... Στις αρχές Μαρτίου είχαμε αναφέρει μέσα από αυτή την στήλη (και στο κείμενο με τίτλο “Οιωνοί Ιερών Συγκρούσεων”) πως “…οι άνθρωποι «γίνονται» αυτό που τους βάζεις στο μυαλό τους. Και δυστυχώς, εδώ και αρκετούς αιώνες, το «λογισμικό» έχει προκύψει ελαττωματικό…”

* Το κείμενο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στη στήλη του Μηνά Παπαγεωργίου/meta-journalist, "Δούρειος Ίππος", στο περιοδικό "Φαινόμενα" του Ελεύθερου Τύπου (τ. 40, 30/7/2011).

0 comments

Post a Comment