Ένα ωραίο ταξίδι

Posted by Μηνάς Παπαγεωργίου On 22:11

Για την αποχώρησή μου από την αρχισυνταξία του περιοδικού "Φαινόμενα" ύστερα από 4 χρόνια.




Στα «Φαινόμενα» κάνουμε τα τελευταία τέσσερα χρόνια ένα ωραίο ταξίδι. Το περιοδικό αποτελεί αναμφίβολα ένα αντισυμβατικό έντυπο, ακόμα και για τα δεδομένα του ίδιου του αντισυμβατικού χώρου (της πνευματικής/εναλλακτικής αναζήτησης) στη χώρα μας.

Μέσα από τις σελίδες των 181 τευχών μας, στην τρίτη κατά σειρά περίοδο της έκδοσής του από τον «Ελεύθερο Τύπο», παρήλασαν μια σειρά από φρέσκιες μελέτες και απόψεις δεκάδων αξιόλογων συνεργατών,  άκρως ενδιαφέρουσες συνεντεύξεις προωθημένων ακαδημαϊκών και σοβαρών ανεξάρτητων ερευνητών, καθώς επίσης και αρκετές πρωτότυπες στήλες οι οποίες κατάφεραν να δώσουν το δικό τους ιδιαίτερο χρώμα στη συνολική ταυτότητα του περιοδικού.

Είναι γεγονός ότι για όλους εμάς που κληθήκαμε να στήσουμε τα «Φαινόμενα» από την αρχή, η πρόκληση ήταν μεγάλη. Επιχειρήσαμε να δημιουργήσουμε ένα σοβαρό έντυπο εναλλακτικής αναζήτησης 50 σελίδων, που θα κυκλοφορούσε κάθε εβδομάδα με μία mainstream εφημερίδα, άρα εκ των πραγμάτων θα απευθυνόταν και σε ένα κοινό που ενδεχομένως να μην είχε πρότερη επαφή με τη συγκεκριμένη θεματολογία.

Η συνταγή δεν ήταν και τόσο δύσκολο να βρεθεί, μιας και ακολούθησε κατά κύριο λόγο τις νόρμες που χαράζουμε με τους συνεργάτες μου εδώ και 12 περίπου χρόνια, μέσα από τις ιστοσελίδες της Ελληνικής Κοινότητας του Μεταφυσικού (metafysiko.gr) στο διαδίκτυο. Να σημειώσω εδώ ότι ολόκληρο το team των ανθρώπων αυτών, βρέθηκε από την πρώτη στιγμή αρωγός στη συγκεκριμένη προσπάθεια, συνεπικουρούμενο από άλλους εξαίρετους φίλους και φίλες που συνεργάστηκαν μαζί μας στην πορεία, αλλά και τους καλούς συναδέλφους εντός της εφημερίδας (ο διευθυντής μου Απ. Αντωνάκης, οι συντάκτες Θ. Καρούτα, Στ. Φωκάς και παλαιότερα οι Χρ. Κτενάς και Ειρ. Κουτσαύτη, η γραφίστρια Σοφία Λιβιεράτου,  ο art designer Δ. Φωτόπουλος, καθώς επίσης και οι συνάδελφοι στα τμήματα της διόρθωσης και των PDF) με τους οποίους υπήρξε διαχρονικά άριστη επικοινωνία. Η «γραμμή», λοιπόν, αυτή που αναφέρθηκε πιο πάνω, απαιτούσε μία διεύρυνση των ορίων αυτού που ορίζεται τις τελευταίες δεκαετίες ως «χώρος της εναλλακτικής/πνευματικής αναζήτησης». Ανεξήγητα φαινόμενα, παγκόσμια μυστήρια, αρχαία Ελλάδα και φιλοσοφία, άγνωστη ιστορία, παράξενες ανθρώπινες δυνάμεις, θρησκειολογία, μεταφυσική (ως κλάδος της φιλοσοφίας), θέματα παγκοσμιοποίησης και γεωπολιτικής, εσωτερικής αναζήτησης, εναλλακτικά ταξίδια και περιηγήσεις, καθώς επίσης και η εξέταση των θεωριών συνωμοσίας μέσα από ένα εντελώς διαφορετικό πρίσμα, που δίνει βάση στα γενεσιουργά αίτια των εν λόγω σεναρίων και πολλές φορές στην απομυθοποίησή τους. Ολα τα παραπάνω θεωρήσαμε –και εξακολουθούμε να θεωρούμε- πως μπορούν κάλλιστα να αποτελέσουν την ταυτότητα της ατζέντας ενός σύγχρονου αναζητητή.

Τα «Φαινόμενα» αποτέλεσαν εν τέλει ένα πρωτοποριακό για τα ελληνικά δεδομένα έντυπο πνευματικής αναζήτησης, που κατάφερε –με επιτυχία νομίζω- να βαδίσει στο δύσκολο δρόμο της έρευνας του αγνώστου, αλλά και μιας όσο το δυνατόν περισσότερο ορθολογικής ερμηνείας των παραξενιών του κόσμου που μας περιβάλλει, ικανοποιώντας ταυτόχρονα τόσο τον πεπειραμένο ερευνητή του χώρου, όσο και τον αδαή –στα συγκεκριμένα θέματα- αναγνώστη. Επρόκειτο για ένα άκρως επιτυχημένο εκδοτικό πείραμα, που θέλω να πιστεύω πως έδωσε τα κατάλληλα ερεθίσματα σε χιλιάδες συμπολίτες μας ώστε να στρέψουν το βλέμμα τους σε πεδία αντισυμβατικά και να νιώσουν την ικανοποίηση και τη χαρά της προσωπικής έρευνας.

Στα «Φαινόμενα» κάναμε τα τελευταία τέσσερα χρόνια ένα ωραίο ταξίδι. Για εμένα προσωπικά το ταξίδι αυτό τελειώνει κάπου εδώ και η αναζήτηση της Ιθάκης θα συνεχιστεί από άλλες ατραπούς. Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους αναγνώστες των «Φαινομένων» για τη στήριξή τους όλο αυτό το διάστημα. Θα έχουμε τη δυνατότητα να επικοινωνούμε τόσο από μέσα από το metafysiko.gr, όσο και από τη Ραδιοφωνική ΑστρικήΠύλη.


Σημείωση: Το κείμενο δημοσιεύτηκε στη στήλη μου "Δούρειος Ίππος", στο περιοδικό "Φαινόμενα" του Ελεύθερου Τύπου (τ. 181, Οκτώβριος 2014).


0 comments

Post a Comment