1ο Μυθικιστικό Συνέδριο

Posted by Μηνάς Παπαγεωργίου On 11:25

Έρχεται το 1ο Πανελλαδικό Συνέδριο για τον Μυθικισμό.
Σε μία πολύ σημαντική ανακοίνωση προέβησαν μέσα στον Αύγουστο οι Έλληνες Μυθικιστές, ανοίγοντας το δρόμο στη διοργάνωση μιας πολύ σημαντικής ημερίδας μέσα στο 2016. Από μεριάς μου έχω ήδη αποστείλει την πρόταση για μία πολύ ενδιαφέρουσα εργασία που αφορά την ιστορία του Μυθικιστικού ρεύματος στη χώρα μας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

Για τους Έλληνες Μυθικιστές, φαίνεται πως η στιγμή για το επόμενο μεγάλο βήμα δεν είναι μακριά. Μετά τη δημιουργία του mythikismos.gr το Νοέμβριο του 2013 και τη σταδιακή διάδοση των Μυθικιστικών ιδεών στο ελληνικό διαδίκτυο μέσω της αρθρογραφίας μας, αποφασίσαμε να πάμε τα πράγματα ένα βήμα πιο πέρα.

Σήμερα ανακοινώνουμε την έναρξη των διαδικασιών για την πραγματοποίηση του 1ου Πανελλαδικού Μυθικιστικού Συνεδρίου, που καλώς εχόντων των πραγμάτων θα λάβει χώρα στην Αθήνα, μέσα στο 2016. Οι λεπτομέρειες για τον ακριβή τόπο και χρόνο τέλεσής του θα ανακοινωθούν μέσω ειδικής ιστοσελίδας το επόμενο διάστημα.

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήσαμε στις αρχές Ιουλίου, καταλήξαμε στο συμπέρασμα πως τα βήματα και οι κινήσεις που θα προηγηθούν του Συνεδρίου πρέπει να χαρακτηρίζονται από όσο το δυνατόν πιο απαιτητικά standards. Στο πλαίσιο αυτό, λοιπόν, ανακοινώνουμε τα εξής:

1) Το 1ο Πανελαδικό Μυθικιστικό Συνέδριο θα είναι ανοικτό σε επίπεδο εκδήλωσης ενδιαφέροντος συμμετοχής στον καθένα/μιά. Η 30η Σεπτέμβρη 2015 ορίζεται ως ημερομηνία λήξης υποβολής των αιτήσεων για τη συμμετοχή στη διοργάνωση. Οι ενδιαφερόμενοι οφείλουν ως εκείνη την ημερομηνία να αποστείλουν email στο greekmythicists@yahoo.com, καταθέτοντας το ον/μό τους, τον τίτλο της εργασίας τους συνοδευόμενο από μία περίληψή της, ένα βιογραφικό τους και στοιχεία επικοινωνίας.

Σημειώνεται ότι τα θέματα των εργασιών πρέπει να σχετίζονται άμεσα με το ερευνητικό πεδίο του Μυθικισμού, όπως αυτό ορίζεται στη διεθνή βιβλιογραφία. Ως ενδεικτικά παραδείγματα αναφέρουμε την προβληματική γύρω από την ιστορικότητα του Ιησού και τις ποικίλες εκφάνσεις της στην ιστορία, στην εθνολογία, και στις τέχνες, τις κοινές εκδηλώσεις των αρχετύπων μεταξύ της πρωταγωνιστικής φιγούρας του χριστιανισμού και άλλων προχριστιανικών θεοτήτων και ιστορικών προσώπων, την ιστορία των ιδεών αυτών σε Ελλάδα και εξωτερικό, τη σημασία της ανάπτυξης κοινών μύθων και συμβόλων στη διαμόρφωση του ανθρώπινου πολιτισμού, καθώς επίσης και εκφράσεις του Μυθικισμού σε μία σειρά από άλλα ζητήματα που αφορούν Βιβλικά πρόσωπα, τη σχέση αγίων και αρχαίων ηρώων/θεοτήτων, ιερά κειμήλια κ.α.

Τέλος, η υποψήφια για συμμετοχή στο Συνέδριο εισήγηση πρέπει να είναι πρωτότυπη, δηλαδή το περιεχόμενό της να μην έχει δημοσιευτεί προηγουμένως σε κανένα έντυπο ή διαδικτυακό Μέσο.

2) Οι αιτήσεις θα αξιολογηθούν από μέλη της ομάδας μας και η τελική λίστα των συμμετεχόντων στο Συνέδριο θα ανακοινωθεί εντός του Οκτωβρίου 2015. 

3) Η επόμενη χρονική στιγμή-κλειδί είναι η 15η Φεβρουαρίου 2016, που ορίζεται ως η τελική ημερομηνία παράδοσης των εργασιών/εισηγήσεων των συμμετεχόντων.

4) Η ακριβής ημερομηνία διεξαγωγής του Συνεδρίου θα ανακοινωθεί εν καιρώ. Βούλησή μας είναι να έχει πραγματοποιηθεί εντός του πρώτου 6μήνου του 2016.

5) Έχει ήδη προγραμματιστεί η κατασκευή ειδικής ιστοσελίδας για το όλο γεγονός, ενώ παράλληλα έχει εξασφαλιστεί η δυνατότητα κυκλοφορίας των πρακτικών του 1ου Πανελλαδικού Μυθικιστικού Συνεδρίου σε μορφή έντυπου βιβλίου σε συνεργασία με εκδοτικό οίκο. Επίσης εξετάζονται και διάφορες άλλες παράμετροι, μη ανακοινώσιμες τη δεδομένη χρονική στιγμή.

Ευελπιστούμε το όραμά μας για τη διενέργεια μιας όσο το δυνατόν πιο προσεγμένης και ποιοτικής Μυθικιστικής σύναξης, της πρώτης στην ιστορία της χώρας μας, να πάρει σάρκα και οστά τους επόμενους μήνες. Στην προσπάθεια αυτή χρειαζόμαστε και τη βοήθεια καθεμιάς/καθενός από εσάς. Για οποιαδήποτε απορία ή διευκρίνηση μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο greekmythicists@yahoo.com.


0 comments

Post a Comment