Ενημέρωση για δύο νέες κυκλοφορίες βιβλιών που αφορούν τον μυθικισμό.
Δύο νέα βιβλία για τον μυθικισμό* κυκλοφορούν αυτές τις μέρες στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού. Το σχετικό section του meta-journalist "Ποιος είναι ο Ιησούς" θα σας κρατά από εδώ και στο εξής ενήμερους για όλα τα ενδιαφέροντα νέα που θα προκύπτουν σε αυτό το άγνωστο -στη χώρα μας- θεματικό πεδίο.
1. Sources of the Jesus Tradition: Separating History from Myth, Joseph Hoffmann, Prometheus Books
Το βιβλίο που περιμένουν με αγωνία οι ερευνητές του Μυθικισμού βρίσκεται πλέον κοντά στην έκδοσή του. Από το amazon.com ανακοινώθηκε πως η ημερομηνία κυκλοφορίας του έχει οριστεί στις 11 Νοεμβρίου 2010. To Sources of The Jesus Tradition του ακαδημαϊκού και επικεφαλής του συμβουλίου για την επιστημονική μελέτη των θρησκειών, Joseph Hoffmann, αναμένεται να παρουσιάσει στο ευρύ κοινό τις τελευταίες τάσεις τους ρεύματος του Μυθικισμού, όπως αυτές διατυπώθηκαν μέσα από το διεθνές επιστημονικό πρόγραμμα Jesus Project (2007-2009).
2. The Three Messiahs: The Historical Judas the Galilean, The Revelatory Christ Jesus, and The Mythical Jesus of Nazareth, Daniel Unterbrink, iUniverse
Μετά το Judas the Galilean, o Unterbrink επανήλθε αυτές τις μέρες με ένα νέο ενδιαφέρον έργο σχετικά με τον άγνωστο εβραίο ήρωα, Ιούδα τον Γαλιλαίο (καμία σχέση με τον Ιούδα των ευαγγελίων). Κατά τον συγγραφέα, ο Ιούδας ο πληροί όλες εκείνες τις προϋποθέσεις που τον καθιστούν τον αυθεντικό Μεσσία που έζησε και έδρασε στην περιοχή της Γαλιλαίας. Αμέσως μετά την καταστροφή της Ιερουσαλήμ το 70, οι γνωστικές διδασκαλίες του Παύλου τοποθέτησαν στη θέση του επαναστάτη Ιούδα, τον μύθο του "οικουμενιστή" Ιησού...
Τι είναι ο Μυθικισμός
*Ο Μυθικισμός εκπροσωπεί την πεποίθηση ότι πολλοί Θεοί, Θεές και άλλοι ήρωες και θρυλικές φιγούρες οι οποίοι και συνδέονταν με εκπληκτικές και υπερφυσικές ικανότητες, δεν υπήρξαν πραγματικά πρόσωπα, αλλά μυθολογικοί χαρακτήρες. Οι Μυθικιστές υποστηρίζουν επίσης ότι αρκετές από αυτές τις φιγούρες αντιπροσώπευαν ή συμβόλιζαν φυσικά φαινόμενα όπως τον Ήλιο, τη Σελήνη, τα αστέρια, τους πλανήτες, τους αστερισμούς κτλ., οπτική που αντανακλάται στους όρους «αστρομυθολογία» ή «αστροθεολογία». Ως ένα ενδεικτικό παράδειγμα της θέσης των Μυθικιστών, μπορούμε να αναφέρουμε πως διάφοροι βιβλικοί χαρακτήρες όπως ο Αδάμ και η Εύα, ο Σατανάς, ο Νώε, ο Αβραάμ, ο Μωυσής, ο βασιλιάς Δαυϊδ, ο Σολομώντας και ο Ιησούς Χριστός, μαζί με άλλες οντότητες, αντιπροσωπεύουν στην πραγματικότητα μυθολογικές φιγούρες ανάλογης σημασίας με αυτές των Αιγυπτίων, των Σουμερίων, των Φοινίκων, των Ινδών, των Ελλήνων, των Ρωμαίων και άλλων λαών, που αντιμετωπίζονται όμως μέχρι και τις μέρες μας περισσότερο ως μύθοι, παρά ως ιστορικά πρόσωπα.
Ο ορισμός από το βιβλίο "Christ in Egypt" (D.M Murdock aka Acharya S, Stellar House Publishing, 2009)
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments
Post a Comment